La plataforma Mirubee identifica el consum individual d’alguns electrodomèstics usant un únic mesurador general (virtual submetering). Igual que un sistema de reconeixement de veu identifica paraules, mirubee identifica electrodomèstics. Per poder identificar electrodomèstics per programari, tecnologia de virtual submetering, el mesurador llegeix i envia una dada per segon de potència activa, reactiva i tensió. Això resulta al final del dia en una gràfica de 86.000 punts que és sobre la que apliquem l’algoritme de reconeixement de patrons. La rutina d’anàlisi es llança cada nit per analitzar les 24h anteriors, no és un procés en temps real, de manera que la informació desagregada s’obté l’endemà.
L’algoritme busca salts de potència consumida (correspon a l’encesa o apagat d’aparells) i altres característiques particulars de cada electrodomèstic com ara:

La nevera sol tenir un pic de consum cada vegada que arrenca el compressor, la rentadora fa uns ‘ziga-zagues’ molt característics cada vegada que arrenca i per al motor que dóna voltes a la roba, el forn i la vitro fan unes corbes característiques a mesura que agafen temperatura i després fan cicles automàtics d’encesa i apagat (la vitro amb una freqüència més gran que el forn), etc.

Cada un d’aquests electrodomèstics té una “empremta” a la xaraxa eléctrica, i gracies a la tecnologia virtual submetering, els podem detectar i identificar un per un.

Alguns Exemples:

La nevera:


La nevera sol tenir un patró d’encesos i apagats regulars del motor. Sovint hi ha un pic molt característic en els encesos. És l’electrodomèstic de la casa que més gasta ja que funciona 24 hores!

La Rentadora:


La rentadora es caracteritza per dibuixar unes oscil·lacions ràpides en el senyal (arrencades i aturades del motor que mou la roba).

A vegades hi ha un esglaó gran de potència al principi: és la resistència elèctrica que escalfa l’aigua. Rentar en calent gasta molt, unes cinc vegades més que rentar en fred!

El Rentaplats:

El Microones:

Per tant el que es mesura és REAL, no és estimat ni estadístic. No obstant això, també cal dir que mai serà tan necessari com una mesura física amb un mesurador individual a cada electrodomèstic (real submetering). L’error en l’assignació d’energia està al voltant d’un 20%. En tot cas, creiem que és una bona orientació i que l’estalvi en costos i en molèsties compensa.

L’algoritme detecta alguns electrodomèstics automàticament, però per a altres necessita ajuda. Una forma d’ajudar l’algoritme a fer les deteccions és la confirmació de diverses preguntes que el sistema llança de forma automàtica. És a dir, el sistema analitza la gràfica de consum i quan sospita que un patró s’assembla a alguna cosa conegut llança una notificació a l’app mòbil (o l’email) de l’estil: ‘¿Ahir a les 12h vas fer servir el rentaplats?’ Si la resposta és afirmativa el sistema es guarda aquest patró com l’específic d’aquest rentaplats.

Una altra forma d’ajudar a l’algorisme és el ‘entrenador manual’. L’entrenador és com una gravadora de patrons i està pensat bàsicament per indicar-li al algoritme com és el salt de consum d’aparells simples, tipus ON / OFF, com ara un calefactor elèctric, una torradora o una planxa. El virtual submetering funciona amb electrodomèstics que tinguin patrons característics (normalment associats a cicles de funcionament).

APP de control:

Entorn WEB:

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This field is required.

This field is required.

Skip to content