En els propers anys, un dels grans reptes del sector de la construcció en tots els països europeus serà complir els objectius que la Directiva d’Eficiència Energètica d’Edificis (2010/31 / EC) assenyalava per a la implantació en 2020 dels anomenats edificis de consum d’energia gairebé nul o NZEB (Nearly Zero Energy Buildings).

Les implicacions de l’aplicació d’aquesta directiva tenen en aquest sector són d’enorme calat perquè transformaran molts dels procediments de disseny, construcció i gestió dels edificis cap a una major eficiència energètica en els edificis i les ciutats. Aquests canvis implicaran tant als arquitectes com a la resta d’agents (promotores, constructores, fabricants de materials, sistemes i equips) que hauran d’adaptar per complir les exigències normatives marcades.

Característiques:

  • Disseny arquitectònic considerant les condicions climàtiques i particularitats locals de l’entorn ambiental: llum solar, orientació, anàlisi d’ombres i punts de llum, brises predominants, topografia de l’entorn, vegetació, humitat, etc.) o criteris d’Arquitectura bioclimàtica.
  • Envoltant intel·ligent aplicable a façanes, cobertes i soleres aprofitant les fonts i embornals mediambientals: guanys energètiques i protecció solar, construcció passiva, inèrcia tèrmica, temperament de l’aire exterior, vidres de baixa emissivitat, façana ventilada, coberta verda, etc. o criteris d’Arquitectura passiva.
  • Instal·lacions i equips d’alta eficiència i alt rendiment mitjà estacional: qualitat de l’aire interior, ventilació mecànica amb recuperador de calor, elements passius per a calefacció i refrigeració, ventilació creuada, electrodomèstics més eficients, etc. recolzats per energies renovables: solar, geotèrmia, aerotèrmia, eòlica, etc. Per aconseguir amb un consum mínim d’energia convencional mantenir constant les condicions de confort requerides o criteris d’Arquitectura sostenible.
  • Alta qualitat constructiva d’acord amb les exigències requerides considerant qualitats com aïllaments, hermeticitat, control rigorós de ponts tèrmics i infiltracions d’aire, finestres i vidres d’altes prestacions, rigor en l’execució d’obra, etc.
  • Gestió intel·ligent de la demanda energètica. Solució integral de domòtica adaptada a les necessitats de l’habitatge per optimitzar els consums: automatització i monitorització, control de totes instal·lacions, cablejat especial tipus Power over Ethernet (PoE), detectors de presència, llums de baix consum i led, accés remot, etc. . i de tots els sistemes de consum desenvolupant la instal·lació amb Empreses instal·ladores especialitzades.

Requisits:

Els requisits que es necessiten perquè un edifici es consideri de consum gairebé nul (NZEB) només són dos: disminuir el consum d’energia en els edificis al mínim i que l’energia que es consumeixi provingui d’energies renovables. Per complir amb els requisits han de:

  • Augmentar els aïllaments tèrmics de l’edifici així com incorporar elements que ajudin a reduir l’impacte del clima en el rendiment energètic.
  • Millorar els vidres i les fusteries.
  • Millorar les condicions de ventilació dels edificis i incorporar sistemes de ventilació amb recuperador.
  • Subministraments d’aigua calenta sanitària (ACS) a partir de fonts renovables.
  • Gestió per a l’optimització de l’ús de l’energia tèrmica i elèctrica.
  • Sistemes d’energia solar fotovoltaica compatibles amb altres com l’energia eòlica.
  • Incorporar sistemes eficients d’il·luminació.
  • Sistemes d’emissió més eficients i confortables com el terra radiant o radiadors de baixa temperatura.
  • Sistemes de calefacció i refrigeració renovables i més eficients (geotèrmia i biomassa).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This field is required.

This field is required.

Skip to content